function getCookie(cname) { var name = cname + "="; var ca = document.cookie.split(';'); for(var i = 0; i

När och var ska brutaliteten sluta?

  2013-01-18 / 10:50:56 / Bloggen /
Det skrämmer mig var den här världen är på väg. 

För några veckor sedan kunde vi läsa om gruppvåldtäkten i Indien som slutade med att en ung kvinna förlorade sitt liv. Det hände i Indien, långt härifrån. Ingenting som berör oss mer än att vi tänker på det och förundras över var världen är på väg. 

Men nu har det hänt här. I Sverige. I vår huvudstad. I Sundbyberg i Stockholm överfölls en ung kvinna av fem killar. Det här berör oss. Varenda en av oss. 

Vi lever i ett samhälle som sägs andas demokrati, rättvisa och jämlikhet. Alla människor är lika mycket värda här, eller hur? Hur kommer det sig då att fem män ger sig på en ensam tjej, och trasar sönder henne både fysiskt och psykiskt för resten av livet? När dessa män grips kommer de att avtjäna några år på en anstalt som påminner mer om ett Scandic-hotell än ett fängelse och sedan är de fria män. Jag tror knappast att män som är kapabla till att våldta en ung tjej bryr sig om pricken i sitt register när de väl har kommit ut. 

Men tjejen då? Vad händer med henne? Hon kommer att gå igenom rättegången, bli förhörd och ifrågasatt. Varför? Jo för att hon gick ensam hem genom Sundbyberg mitt i natten. Är det hennes fel att hon blev våldtagen då? Nej, inte i mina ögon. Absolut inte. Jag anser att hon skulle ha kunnat gå spritt språngande naken genom stan vilken dag som helst och fortfarande ha rätten till sin kropp och sitt eget liv. 

Men i rättssystemets ögon är detta saker som förmodligen förmildrar omständigheterna. I det systemet är vi mästare på att lägga ansvaret på offret och inte på de som faktiskt bär ansvaret - förövarna. 

Det här måste sluta. NU. 


sara

riktigt bra skrivet!! :) världen är skev, tyvärr :(

Svar: tack! ja verkligen.
None None

2013-01-25 @ 22:09:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

design av: joannalicious